[PL]  [EN]  [DE]  [RU]  [UA]

 
Obecny czas: 24 Lip 2014, 10:24



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 10 Lip 2013, 22:55 

Rejestracja: 10 Lip 2013, 22:31
Posty: 3
Witam jestem w zwiazku z pakistanczykiem w tym roku planujemy slub chcialabym wiedziec jakie dokumenty bede mojemu narzeczonemu potrzebne
czy pakistnska ambasada wydaje zaswiadczenie o zdolnsci prawnej do zawarcia zwiazku malzeniskiego lub jakis inny dokument ktory jest preferowany w urzedach stanu cywilnego.
I czy dokumenty potzrebne do slubu moze zlozyc w ambasadzie polski we wloszech
a jesli bedzie musial ubiegac sie w sadzie o zwolnienie z tego dokumenu to moze zrobic to za niego inna osoba bo jak wiadaomo na decyzje ze sadu czeka sie 2-3 miesiace a w tym czasie jego wiza sie skonczy i bedzie musial wracac do wloch. bardzo prosze o szybka odp. pozdrawiam


Góra
Offline Profil  
 
 Temat postu: Re: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 11 Lip 2013, 07:01 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2011, 22:12
Posty: 1327
Pochwały: 1
Cudzoziemiec zawierający małżeństwo przed polskim kierownikiem usc musi złożyć odpis aktu urodzenia i zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez władze ojczyste. Musi także podpisać zapewnienie o braku przeszkód wyłączających zawarcie małżeństwa, czyli przeszkód zawartych w art. 10-15 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Zapewnienie może być złożone albo przed polskim kierownikiem usc albo przed polskim konsulem za granicą. Czy Ambasada Pakistanu wydaje zaświadczenia o zdolności prawnej - trzeba się dowiedzieć w tej Ambasadzie. Gdyby nie wydawała - sąd polski może zwolnić cudzoziemca z przedłożenia tego dokumentu. Czy za cudzoziemca wniosek o zwolnienie z tego dokumentu może złożyć inna osoba to już proszę dowiedzieć się w sądzie, który będzie zajmował się sprawą.
Krystyna


Góra
Offline Profil  
 
 Temat postu: Re: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 11 Lip 2013, 21:03 

Rejestracja: 10 Lip 2013, 22:31
Posty: 3
bo w sprawie zaswiadczenia o zdolosci prawnej znalazlam na tym forum cos takiego
http://www.usc.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=1247&sid=
i to http://www.susc.pl/p/articles/p.html
czy to jest ten dokumant?


Góra
Offline Profil  
 
 Temat postu: Re: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 13 Lip 2013, 10:19 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2011, 22:12
Posty: 1327
Pochwały: 1
Tak, to te dokumenty. W zaświadczeniu o zdolności prawnej musi być zawarte, że zgodnie z prawem państwa, którego osoba jest obywatelem, jeden ze zwrotów: może zawrzeć małżeństwo, posiada zdolność prawną do zawarcia małżeństwa, nie ma przeszkód prawnych do zawarcia małżeństwa.
Krystyna


Góra
Offline Profil  
 
 Temat postu: Re: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 13 Lis 2013, 14:33 

Rejestracja: 10 Lip 2013, 22:31
Posty: 3
Niestety dokument który otrzymaliśmy z ambasady nie jest preferowane przez polskie urzędy stanu cywilnego. Mumieliśmy Złożyć sprawę do sądu i teraz czekamy. Ale nie rozumie tego skoro ambasada wydała to zaświadczenie to w czym problem. Może jest jakiś urząd w polsce który udziela ślubu z tym zaświadczeniem. Pozdrawiam


Góra
Offline Profil  
 
 Temat postu: Re: slub z pakistanczykiem
PostWysłany: 13 Lis 2013, 21:27 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2011, 22:12
Posty: 1327
Pochwały: 1
Jeżeli małżeństwo ma być zawarte w Polsce, to prawo polskie określa jakie dokumenty muszą być złożone polskiemu kierownikowi urzędu stanu cywilnego i jakie informacje mają być zawarte w tych dokumentach, czyli tak jak w przypadku omawianego zaświadczenia te informacje, o których już pisałam. Ambasada wydała zaświadczenie o treści jakie wydała, czyli zgodnie z prawem państwa, których interesy obywateli reprezentuje na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Sprawa nie polega na kwestionowaniu legalności tego zaświadczenia bo tego nikt nie kwestionuje tylko tylko na tym, że treść tego zaświadczenia nie odpowiada wymogom prawa polskiego; a nie odpowiada wówczas jeżeli nie zawiera zapisu, że zgodnie z prawem państwa, którego Pan......jest obywatelem :może zawrzeć małżeństwo lub posiada zdolność prawną do zawarcia małżeństwa lub nie ma przeszkód prawnych do zawarcia małżeństwa. Jeżeli takiego stwierdzenia w zaświadczeniu ambasady nie ma to żaden urząd stanu cywilnego w Polsce takiego zaświadczenia nie przyjmie, jako że w Polsce od dnia 1 stycznia 1946r. obowiązuje na terenie całego kraju jednolita, świecka rejestracja stanu cywilnego, co oznacza, że przepisy prawne jednej ustawy - obecnie ustawy z dnia 29 września 1986r. Prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity - Dziennik Ustaw z 2011r. Nr 212, poz.1264) są obowiązujące dla wszystkich urzędów stanu cywilnego w Polsce.
Krystyna


Góra
Offline Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj: